Toen ik in 2021 voor het eerst in aanraking kwam met een breathwork-sessie, dacht ik serieus: “waarom doe ik dit NU pas?” Ik had veel gedaan, maar dit... overtrof voor mij echt alles!

Ik zou nu mijn stinkende best kunnen doen om jou ervan te overtuigen, hoe krachtig, transformerend deze ademtechniek is. Maar eigenlijk moet jij dit gewoon zelf ervaren. Jouw adem is de chef van je lichaam. Jouw adem heb je altijd al bij je.

Maar wat als jouw adem veel meer is dan een automatische lichaamsfunctie?

Ik was driftig opzoek naar ‘wie is Raisa?’. Ik voelde me vaker ongelukkig dan gelukkig en wist diep van binnen dat dit anders kon, maar hoe ik daar moest komen? Ik had geen idee. En toen was daar breathwork... Het had voor mij zoveel meer effect, dan een jaar lang praten met een psycholoog.

Wat is breathwork?

Bovenal is breathwork (in het Nederlands: ademwerk) een verzamelingsnaam voor alle ademhalings-technieken, die bewust worden in gezet om spanning te verminderen, energie te vergroten en emotionele blokkades los te laten. Zoals ik het aanbied (de verbonden ademhaling) in mijn sessies is het een krachtige tool die je kunt gebruiken om je fysieke, mentale en emotionele welzijn te transformeren.

Ik noem het ook wel een grondige schoonmaak, maar dan voor je lijf (en niet de auto): een soort APK. Doordat je je ademhaling bewust stuurt, om zo bepaalde processen in je lijf en geest te beïnvloeden én verbeteren.

Waarom breathwork?

Emoties willen gevoeld worden, willen stromen, willen zich uiten. Maar toch is het zo dat veel mensen er vaak met een grote boom omheen lopen, of we slikken ze in. Zeker bij die emoties die we eigenlijk liever niet willen voelen, zoals: angst, onzekerheid, verdriet, woede. Waar een dier spanning/stress van zich afschud (deden wij dit maar), zijn wij geconditioneerd om vooral niet te gaan shaken, gillen of huilen. Terwijl dat eigenlijk hele natuurlijke reacties zijn.

Wanneer deze emoties onderdrukt of weggeduwd worden, kunnen ze niet stromen. Niet komen en gaan, en wat gebeurt er dan? Ze gaan vastzitten in ons lijf.

Je kunt jouw lijf zien als een soort harde schijf, die alle ervaringen en gebeurtenissen voor jou opslaat. Vastgezette emoties (trauma’s), verstoren jouw natuurlijke ritme, balans en ook het herstellende vermogen van jouw lichaamsfuncties.

Wat vervolgens kan zorgen voor fysieke en/of mentale klachten, zonder dat je misschien door hebt waar het eigenlijk vandaan komt.

Breathwork helpt jou om uit je hoofd te gaan en te verbinden met jouw lijf en gevoel.

"Sinds het eerste moment dat we op deze aarde zijn is onze adem bij ons, we hebben het nodig"

Breathwork is een krachtig middel om die vastzittende emoties weer vrij te laten.

De voordelen van breathwork

In de drukke wereld waarin we leven, worden we vaak meegesleurd door de eisen van het dagelijks leven en ervaren we stress, angst en een gebrek aan verbinding met onszelf. Waarom zou je breathwork overwegen? Enkele positieve effecten zijn onder meer:

 1. Stress vermindering
  Ademen is veel meer dan alleen een fysieke handeling. Door bewust te ademen, kunnen we ons parasympathische zenuwstelsel activeren, wat resulteert in een diepe staat van ontspanning.

 2. Emotionele balans
  Onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in ons lichaam en onze geest, wat kan leiden tot spanning en disbalans. Breathwork biedt een veilige bedding om deze emoties los te laten en te helen. Door bewust te ademen, kun je blokkades doorbreken en emotionele bevrijding ervaren.

 3. Vergroot energie
  Door zuurstof op een effectieve manier naar je lichaam te brengen, kun je vermoeidheid verminderen en je algehele vitaliteit vergroten.

 4. Zelfontdekking
  Ademwerk opent de deur naar diepere lagen van bewustzijn. Doordat je contact maakt met je innerlijke zelf, je gedachten, emoties en verlangens, ga je jezelf beter begrijpen en ontdekken. Dit proces van zelfontdekking kan leiden tot persoonlijke groei en transformatie.

 5. Verbeterde focus
  Door je bewustzijn te richten op je adem, kan je je geest kalmeren en helpt het bij het verminderen van mentale ruis. Dit kan leiden tot verbeterde focus, concentratie en helder denken, waardoor je productiever en effectieve kunt zijn in je dagelijkse leven.

Kortom, breathwork biedt een krachtig pad naar zelfontdekking, heling en groei. Het is een uitnodiging om diep naar binnen te gaan, je ademhaling als gids te gebruiken en de transformatieve kracht ervan te ervaren. Of je nu op zoek bent naar emotionele heling, stressvermindering, meer zelfbewustzijn of gewoon een dieper gevoel van vrede, breathwork kan je helpen deze doelen te bereiken en een vervuld leven te leiden.

Hoe ziet een breathwork sessie eruit?

Allereerst gaat een breathwork sessie veel verder dan 'alleen' ademen. Het gaat om de gehele ervaring, de sensatie. Wat ik het belangrijkste vind, is dat jij gezien en veilig voelt bij mij.

In een sessie komen veel meer tools aan bod dan alleen breathwork, denk aan: meditatie, sharings, krachtige visualisaties, bodyscans, ontspanningsoefening, kaartjes trekken, aroma therapie en sound healing door muziek.

Individuele sessie

De 1:1 sessie is voor jou als jij graag alleen een ademreis wilt maken, omdat je van jezelf weet dat jij je (on)bewust laat beïnvloeden door anderen. Tijdens de sessie is er ook meer ruimte voor jou en jouw verhaal. Ook is er voldoende ruimte om tot ontspanning te komen, te landen in jezelf en alles uitgelegd te krijgen over breathwork. Je hoeft geen ervaring te hebben voor breathwork.

De 1:1 sessies vinden bij mij thuis plaats in Groningen, de Korrewegwijkbuurt. Het is een rustige ruimte, met planten, veel daglicht en alles wat we nodig hebben voor een breathwork sessie.

Duur sessie: ongeveer 2,5 uur.
Investering: €111,-

Duo sessie

De duo sessie is voor jou en een vriend(in), partner, collega etc. Waarom? Omdat je het graag met iemand wil ervaren, zodat je dit kan delen. In een duo sessie is mijn aandacht gericht op jullie. En weetje? Breathwork is voor iedereen, misschien heb je het al eens ervaren en wens je dit iemand om jou heen ook.

Tijdens de duo sessie is er genoeg ruimte om tot jullie individuele intentie te komen. Ook is er voldoende ruimte om tot ontspanning te komen, te landen in jezelf en alles uitgelegd te krijgen over breathwork.

De duo sessies vinden in mijn Community studio plaats in Groningen, de Oosterparkwijk. Het is een warme, fijne ruimte, die we helemaal voor ons zelf hebben voor de sessie.

Duur sessie: ongeveer 2,5 uur.
Investering: €88,- (per persoon)

Groepssessie

De groepssessie is heel krachtig, omdat we door het samenzijn onze energieën bundelen. Doordat je tijdens deze sessie samen ademt, versterkt jouw ervaring en creëert unanieme verbondenheid. De groepen zijn altijd klein en vaak niet groter dan 8 personen, zodat er altijd een veilige sfeer blijft en er ruimte is voor iedereen. Ook is er meer dan genoeg ruimte om bij jou zelf te blijven.

Tijdens een groepssessie gaan we met een meditatie naar de intentie toe voor de ademsessie, sharen we krachtig onze intentie en krijg je zorgvuldig uitleg over alle ins & outs voor de ademreis die je gaat maken. Vervolgens zetten we de verbonden ademhaling in, tot slot is er nog ruimte om je ervaring te delen.

Nieuwsgierig naar de eerstvolgende breathwork sessie? Zie mijn agenda

Je kan ook zelf een groep aanmelden, mail mij gerust (raisa@raisup.nl) voor alle opties.
Of wil jij juist dat ik op jouw event/retreat/workshop etc. een breathwork sessie kom geven? Mail mij voor de mogelijkheden.

Duur sessie: ongeveer 2,5 uur.
Investering: €66,- (variërend afhankelijk van grootte)

Ik help jou met alle liefde de kracht van adem te ervaren, zodat je meer kracht en rust gaat ervaren in jouw leven.

Want ja, dat kan!

Veelgestelde vragen

Tijdens mijn breathwork sessies krijg je alles uitgelegd wat je mogelijk kán ervaren. Daarbij benadruk ik altijd dat iedereen het anders ervaart en dat tevens iedere ademreis ook anders kan worden ervaren.

Je kan verschillende dingen ervaren die onderverdeeld kunnen worden op mentaal, lichamelijk of emotioneel vlak. Voorop staat: spanning is oke, maar er kan je niks gebeuren, we ademen simpelweg. Daarnaast snakt ons lijf ernaar om te ontladen, door breathwork adem je jezelf letterlijk schoon.

Wat je zou kunnen ervaren (let op: dit hoeft dus niet): tintelingen, verkrampingen, schokken/trillingen in je lijf, licht in je hoofd/duizelig in het begin, gapen, weerstand (je hoofd is actief), spanningen in je lijf en allerlei emoties.

JA! Kijk, in jouw veilige, comfortabele bubbel zit je heerlijk. Je weet hoe het daar gaat en alles voelt vertrouwd, maar het is daardoor niet een plek waar je leert. Als je buiten die bubbel stapt, in het oncomfortabele, daar groei je en leer je. En iets nieuws doen geeft altijd spanning, ook bij mij.
Geloof mij, zodra je het hebt gedaan zeg je: “was dit het?” en raad je het anderen aan, I promise!

Allereerst, twijfel jij of dit bij jou past vanwege jouw gezondheid? Neem dan altijd contact op met jouw arts of dit voor jou past. Er zijn namelijk een aantal contra-indicaties vastgesteld. Waarom? Breathwork, het toepassen van een andere ademhaling dan je normaliter doet, leidt tot intense veranderingen in je lijf en kan veel fysieke en emotionele ontlading geven.

Wanneer 1 of meerdere contra-indicaties voor jou van toepassing zijn, vraag ik je om eerst contact met mij op te nemen, omdat het in sommige gevallen echt afgeraden wordt.

 • Je bent zwanger (in elk stadium);
 • Je bent verslaafd aan recreatieve soft- of/als harddrugs;
 • Je hebt psychische klachten: depressie, ernstige trauma, PTSS, schizofrenie, bipolaire stoornis, psychose en/of epilepsie;
 • Je bent onder medische behandeling: je bent onlangs geopereerd of hebt bijv. hart- en vaatziekten, glaucoom, schildklieraandoening, diabetes, hoge bloeddruk, nieraandoening of een hersenbloeding (gehad);
 • Je hebt paniekaanvallen of chronische hyperventilatie;
 • Ernstige astma (dit valt te bespreken, bij lichte/matige astma adviseer ik inhalator mee te nemen);
 • Je moet vanwege medische aspecten oppassen met extreme lichamelijke inspanning en/of emotionele release.

Twijfel jij, overleg dan altijd met jouw arts of het voor jou mogelijk is om breathwork te doen.

Dit voel jij het beste aan, want jij voelt jouw lijf. Maar wat ik altijd zeg: je hebt tijd nodig om alles te laten integreren, te laten landen. Als je dat doet, kan je het zo vaak als je wil doen. Het is namelijk zo gezond voor je geest, lijf en ziel!

Big hoo ray voor jou! Gapen is release en dus laat je spanningen los, om volledig in ontspanning te kunnen zakken?

Super herkenbaar, ons ratio staat altijd maar aan en wil altijd meer en nog meer aandragen. Het enige wat ik je hierin kan meegeven is: laat het los! Net als bij het mediteren, er komt een gedachte op maar je laat het als een wolkje weer voorbij drijven. Zo werkt het ook bij breathwork, wat mij altijd weer helpt: ‘je bent je gedachten niet’.

Breathwork helpt zeker om meer te zakken in je lijf en daarmee je adem ook te laten zakken. Hoe vaker jij breathwork doet, des te meer effect het heeft op jouw natuurlijk ademhaling.